Børnefolkemødet i Herning skal skabe optimisme om fremtiden for børn 

I denne og næste uge er Herning Bibliotek vært for elever fra 25 forskellige folke- og friskoler i Herning Kommune. Børnefolkemødet er et årligt initiativ, der siden 2020 har sat fokus på FN’s verdensmål gennem en lang række af arrangementer og forsøgt at styrke børns håb for fremtiden. 

Foto: Martha Myhre. Laila Gottenborg Lauridsen på Herning Bibliotek, hvor der er opstillet forskellige aktiviteter, der skal lede tankerne hen på dette års tema.

Af Martha Myhre 

Til Børnefolkemødet sættes der hvert år fokus på et eller flere af verdensmålene. I år er temaet vand, hvilket rummer verdensmål 6, ‘Rent vand og sanitet’, og verdensmål 14, ‘Livet i havet’. Som et nyt tiltag vil temaet fra i år og fremover suppleres af verdensmål 3, nemlig ‘Sundhed og trivsel’. 

Arrangementerne tæller alt fra udflugter til søer og åer, kreative workshops og koncerter, og alt sammen har fokus på vand eller trivsel. 

Laila Gottenborg Lauridsen, projektleder for Børnefolkemødet i Herning, håber, at tilbuddene kan være med til at skabe en interesse for verdensmålene, på en måde, så børn kan være med. 

“Vi vil gerne pege på, hvad kan den enkelte kan gøre, og vi håber, at de tager med, at den enkeltes handling i hverdagen faktisk gør en forskel.” 

Et startskud til refleksioner 

For projektlederen er det vigtigste dog ikke at fortælle børnene om verdensmålene, men at klæde dem på til at se optimistisk og håbefuldt på fremtiden. Det skal gøres ved at fortælle eleverne om de projekter i verden, der allerede er etablerede, og som er positive for klimaet. 

“Så man ikke altid kun har det der blik, man får fra nyhederne og TV-avisen, hvor det godt kan se ud, som om at der kun er en vej, og det er direkte nedad,” forklarer hun. 

Laila Gottenborg Lauridsen uddyber, at formålet med Børnefolkemødet også er at sætte gang i langsigtede tanker hos børnene, og at dette er mindst lige så vigtigt som at informere om de ting, de kan gøre i deres hverdag. 

“Nogle gange skal man lade være med at tro, at man kun må gøre noget, hvis det rykker helt vildt meget lige her og nu,” siger hun. 

Hun håber, at Børnefolkemødet kan blive noget, børnene tænker tilbage på, og kalder det for en tilbagevendende ramme for refleksioner.