Herning Kommunes psykiatriske akut team yder støtte til psykisk sårbare borgere i eget hjem og har stor succes med at forebygge indlæggelser. Teamets arbejde afhjælper systemet, men efterspørgslen stiger – især op til højtiderne.
Rehabiliteringscenter Herning, en del af Herning Kommunes sundhedstilbud, hvor det psykiatriske akut team arbejder på at støtte psykisk sårbare borgere i eget hjem for at forebygge indlæggelser. Foto: Anna Winther.
Skrevet af Anna Winther
Gitte Lund og Mette Sofie Dyreborg er begge to en del af de fire sygeplejersker, som er ansat i psykiatrisk akut team i Herning Kommune. Et tilbud som blev oprettet i 2019, og er en del af Herning Kommunes sundhed og ældre afdeling. Formålet med tilbuddet er at forebygge indlæggelser, forværringer i borgerens psyke og opbygge samarbejde mellem organisationer.
Hvis man kigger til nabokommunerne, findes der ikke lignende tiltag, hvilket der ifølge Gitte Lund og Mette Sofie Dyreborg ellers i den grad er brug for.
“Vi er ikke nok psykiatriske akut teams i landet. Vi ved, at de psykiatriske borgere falder ned mellem to stole i systemet, så det der net vi kan spænde ud mellem de to stole” siger Gitte Lund.
Vigtigheden i at møde borgerne i eget hjem
“Det er et vigtigt arbejde og et vigtigt projekt, fordi man møder borgeren, hvor borgeren er. Nemlig i eget hjem. Jeg kan danne mig et billede af det hele menneske”, fortæller Mette Sofie Dyreborg.
At der er mulighed for at komme hjem og se, hvordan borgeren bor privat, hjælper sygeplejerskerne fra teamet med at kunne give en bedre faglig vurdering af, hvad borgeren specifikt har brug for, og hvilke samarbejdspartnere sygeplejerskerne skal kontakte videre i behandlingsforløbet.
Tværfagligt samarbejde
Teamets samarbejdspartnere bredt. Både politiet, Gødstrup Sygehus, egen læge, misbrugscenteret, vagtlægen, skadestuen, socialpsykiatrien mf. Men også private borgere kan ringe og udtrykke deres bekymring for en medborger.
Praktiserende læge Thomas Mukai siger:
“Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det aflaster systemet helt vildt. I den klinik jeg arbejder, bruger vi nok tilbuddet en til to gange om måneden”.
Perioder med større behov
Ifølge Thomas Mukai kan man tydeligt mærke, hvornår borgerne er særligt udsatte. Nemlig op til højtider og ferier.
“Omkring jul og højtiderne er der ofte mere pres på vores psykiske sårbare patienter. Dermed også større behov for den støtte og opbakning, som de sygeplejersker kan tilbyde,” siger Thomas Mukai.
Både Gitte Lund og Mette Sofie Dyreborg er enige: “Det er ikke altid lykkeligt op til jul, måske har borgeren ikke nogen at holde jul med, og det presser dem altså mærkbart”.