Mødrehjælpen vokser i Herning

Mødrehjælpen i Herning er en forening i vækst. De kan prale af at have 67 frivillige, men de har brug for flere.

Af Anna Elmer Kruse

Foto: Anna Elmer Kruse

På Fonnesbechgade 6 i Herning ligger Mødrehjælpens butik. Flagene med hjerterne, som sidder på muren, flagrer i den kolde efterårsvind på gaden. På døren hænger der en seddel, hvor der står, at de søger frivillige til Mødrehjælpen i Herning. Indenfor bliver man mødt af en masse små bøjler, hvor der hænger en masse børnetøj. Selvom mødrehjælpens butikker kun sælger genbrug, bemærker man ikke samme lugt, som plejer at møde en, når man træder ind i en genbrugsforretning. Her bliver alt nemlig vasket, inden det bliver sat frem i butikken. Ane Grethe Engsted står, sammen med sin frivillig-kollega, klar til at tage imod kunder.

En forening i vækst

Selvom Mødrehjælpen kan fejre 100-års jubilæum i år, har Mødrehjælpen kun været i Herning i 5 år. Der er 67 frivillige i Mødrehjælpen i Herning. Der står altid to i butikken på Fonnesbechgade. Før i tiden behøvede der kun at stå en, men nu bliver der nødt til at stå to, så de både kan passe butikken og nå at vaske alt det, de tager imod. Sidste år tredoblede omsætningen i Mødrehjælpens butik i Herning. Ane Grethe Engsted mener, at det har noget at gøre med, at genbrug er blevet in.

Hun fortæller, at butikken er omdrejningspunktet i foreningen, da det er den, der finansierer det hele.

Men de frivillige skal ikke kun sørge for at holde butikkens drift, de skal også stå for forskellige arrangementer, som de holder for børnefamilierne i kommunen. Ane Grethe beskriver, at de kan mærke større tilslutning til foreningen.

”Vi kan mærke, at behovet hele tiden bliver større, der er flere grupper, som henvender sig til os for at få hjælp. Og så kan vi mærke, at de aktiviteter vi sætter i gang, er der virkelig stor søgning på. Det er en lokal forening i vækst,” siger Ane Grethe Engsted, som er frivillig i Mødrehjælpen i Herning.

Mødrehjælpen i Herning har flere initiativer. De er i gang med at opstarte ”Fars legestue”, som er et tilbud for fædre på barsel.

Hver torsdag afholder de babycafeer for 15 babyer og en af deres forældre. Det er for familier i Herning, der har lyst til at deltage i et fællesskab omkring deres babyer, men det er også for familier, som bliver henvist af sundhedsplejersken. Hver gang kommer der enten fagperson og holder oplæg, f.eks. om førstehjælp til babyer eller en fra sangskolen og synger med babyerne. Babycafeerne er noget andet end mødregrupper, da de kan tilbyde støtte med faglig kvalitet. Ane Grethe Engsted beskriver babycafeerne som netværksmøder for forældrene:

”Vi vil gerne have fat i nogen, som skal opleve værdien i at, det ikke bare er dem, der har noget at bøvle med. Det har alle, og det kommer man igennem, og det kan vi hjælpe hinanden med,” siger hun.

Mangler frivillige

Selvom de er mange frivillige i Mødrehjælpen i Herning, mangler de flere, især til de arrangementer, de afholder.

”Vi vil gerne have nye ind, så vi ikke tager frivillige fra butikken. Det er noget, vi arbejder lidt på alle sammen, at finde nogle flere der gerne vil,” siger Ane Grethe Engsted.

Det er vigtigt for Mødrehjælpen, at de frivillige skal have nogle gode arbejdsvilkår, så de har lyst til at blive i foreningen. Derfor er der på grund af den stigende opmærksomhed og deltagelse i foreningen, er der behov for flere frivillige.