Ensomhed er et stigende problem i Danmark. I Herning Kommune er der mange forskellige tilbud, der skal forebygge og bekæmpe den stigende tendens. Headspace i Herning laver netværksgrupper for de ensomme unge, hvor de kan møde hinanden og skabe nye venskaber.
Af Signe Egebæk Stenkilde
En del unge i Herning føler sig ensomme. Headspace er der til at gribe dem og give dem muligheden for et fællesskab. Foto: Signe Egebæk Stenkilde.
Ensomhed er et stadig større problem i Danmark. I juni 2024 udkom Mary Fonden med rapporten, Ensomhed i Danmark, der viser, at 17 procent af de unge mellem 16-24 år føler sig svært ensomme. Der har siden 2013 været en negativ udvikling i denne statistik.
De unge i Herning Kommune mærker til den nationale tendens, dog er der hjælp at hente. Kommunen har flere forskellige tiltag, der skal tage hånd om dem, der føler ensomheden i deres liv.
Herning Byråd har ofte ensomhed på den politiske dagsorden. De støtter op om de mange tilbud, der er til at finde i byen. Næstformand for Social- og sundhedsudvalget i Herning Byråd, Mette Guldberg, fortæller at de stadig diskuterer, hvordan man kan forebygge og bekæmpe ensomheden blandt kommunens borgere. Det er et problem, de er opmærksomme på.
Hjælpen er nær
Ifølge Laura Bøge Larsen, der er ungerådgiver hos Headspace i Herning, er ensomheden et problem, der er påtrængende. I løbet af den sidste uge har hun haft flere samtaler med unge mennesker, der føler, at ensomheden er en udfordring i deres liv.
Grunden til en opblussen af unge, der føler sig ensomme lige netop nu, kan ifølge Laura Bøge Larsen skyldes de mange ændringer, der opstår efter en sommerferie, hvor mange nye begyndelser finder sted: sabbatår, ny uddannelse, flytning.
Headspace tilbyder både samtaler med rådgivere, men også netværksgrupper. Det er et sted for ensomme unge, der gerne vil ud af deres ensomhed, og skabe nye relationer og venner. Der er en stor opbakning til netværksgrupperne blandt de unge i Herning.
”En-til-en samtale skaber ikke venskaber. Det gør netværksgrupperne, som finder sted hver onsdag. Hvis ikke man skal til håndbold eller fodbold, kan man komme herned og spille brætspil, snakke og lave mad sammen”, forklarer Laura Bøge Larsen.
Selvom statistikkerne viser en forværring i danskernes ensomhed, tror Laura Bøge Larsen på en bedre fremtid, netop på grund af alle de tiltag man ser i Herning, men også i resten af landet.
”Det er nemmere for folk at komme ud. De fleste vil gerne ud af ensomheden. Man skal bare lige finde de steder, der passer til en. Der skal være noget for alle,” fortæller Laura Bøge Larsen.