Store fusionsplaner mellem to lokale rideklubber  

I det seneste budgetforlig for 2025 i Herning Kommune, er partierne nået frem til at finansiere et større millionbeløb i et nyt ridecenter og en sammenlægning af Herning- og Hammerum Rideklub.  

Planen for det nye ridecenter er, at det skal erstatte de nuværende faciliteter i Hammerum.

Af Rasmus Raffnsøe Jacobsen  

Om et par år, bliver det ikke længere muligt at benytte ridecentret og staldene hos Herning Rideklub, men medlemmerne af klubben skal ikke frygte for hestenes og deres egen fremtid. Deres løsning bliver et splitnyt ridecenter 5 km øst for den nuværende rideklubs placering. Herning Rideklub og Hammerum Rideklub har igennem en længere periode arbejdet på en sammenlægning, der på sigt skal styrke ridesporten og foreningslivet i Herning. Planen er, at det nye center står færdig i 2028.  

Politisk håndsrækning  

I det seneste budgetforlig for 2025 har Herning Kommune afsat 7,6 mio. kr. til projektet om et nyt ridecenter, der hvor Hammerum Rideklub er placeret i dag. Målet for det nye projekt er at give medlemmer og rideinteresserede i det midtjyske område et tidssvarende ridecenter med optimale betingelser for kommunens ryttere.  

Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Johs Poulsen, fra Det Radikale Venstre, har igennem en årrække arbejdet på fusionsplaner blandt kommunens forskellige rideklubber.

I byrådet har der været politiske uenigheder i forhold til, hvor mange penge, der skal satses på det nye ridecenter i Hammerum. Johs Poulsen lægger ikke skjul på, at han gerne havde set en større investering i fusionen af rideklubberne fra kommunens side. Projektet forventes at koste sammenlagt 30 mio. kr., hvilket betyder, at de to klubber selv skal ud og skaffe finansiering for ca. 23 mio. kr. før projektet kan blive en realitet.  

Det er ikke noget, som bekymrer Johs Poulsen, da han oplever en stigende interesse og momentum hos begge rideklubber. Udover de 7,6 mio. kr. i direkte støtte til projektet er Johs Poulsen heller ikke afvisende overfor at revurdere kommunens driftstilskud til de to rideklubber. I henhold til Folkeoplysningslovens §25 skal kommunalbestyrelsen yde tilskud med mindst 65% af driftsudgifterne til lokaler, der ejes eller lejes af foreninger til aktiviteter for børn og unge under 25 år. Rideklubber hører ind under den lovgivning, da det er en forening for både børn og ældre.  

“Én stærk rideklub er bedre end to middelmådige”    

Det er ikke først gang, at politikkerne i Herning og de forskellige rideklubber har overvejet en større fusion. Tidligere var der planer i gang om en større sammenlægning af tre rideklubber. Foruden Herning- og Hammerum Rideklub drejede det sig om Kærbo Rideklub, som ligger lidt syd for Herning. Dengang blev det diskuteret, om der skulle investeres i et nyt stort ridecenter i nærheden af Fuglsang Sø, hvor Sportscenter Herning i dag er placeret.  

To af de væsentlige grunde til at planerne aldrig lykkedes var placeringen af ridecentret, samt rideklubbernes forskellige forventninger til samarbejdet. Kærbo Rideklub har et stort fokus på hyggeridning og et mindre fokus på stævner. Den største årsag til, at projektet aldrig blev til noget skyldes økonomien. Rideklubberne, sponsorerer, fonde og kommunen kunne ikke skaffe de nødvendige 150 mio. kr., som et projekt i det omfang, ville koste.  

”Nogen klubber klarer sig bedre end andre. I nogle perioder får man nye medlemmer og i andre perioder taber man medlemmer,” siger Johs.  

Han ser positivt på udviklingen af ridesporten i Herning, og håbet med fusionsaftalen er, at det resulterer i samlet set flere medlemmer.  

“Én stærk rideklub er bedre end to middelmådige,” afslutter Johs Poulsen.