Herning forlænger forsøgsperiode med gademedarbejdere: ”Det har vist sig at være en succes”

I februar 2023 startede en to år lang forsøgsperiode med at have gademedarbejdere, som skulle hjælpe Hernings mest udsatte borgere. Projektet, som stod til at løbe ud i starten af 2025, bliver nu forlænget, afslører Tommy Tønning, der er formand for Beskæftigelsesudvalget i Herning Kommune

Hernings to gademedarbejdere Torben Kondrup og Jannik Buur. Foto: Frederik Schiøtt Mortensen

Af Frederik Schiøtt Mortensen

Det første syn, der møder én, når man træder ind ad døren til den relativt nyopførte træbygning på Møllegade, er Martin Vagn Søndergaard, der ligger i en brun lænestol med et tæppe rundt om sig. Træbygningen, der bliver kaldt Vindfanget, er et opholdssted for udsatte borgere. Her plejer Herning kommunes to gademedarbejdere, Torben Kondrup og Jannik Buur, at starte dagen med at drikke kaffe med de udsatte borgere.

Gademedarbejdernes opgaver kan være meget forskellige. Mange af de borgere, som de hjælper, er enten misbrugere eller hjemløse. Gademedarbejderne kan hjælpe borgeren med praktiske udfordringer som tandlægetider, møder ved kommunen eller henvisning til misbrugsbehandling. Mange gange handler det også bare om at drikke en kop kaffe med borgeren.

”Vi har en relation med dem, som politiet eller socialrådgivere ikke kan skabe. Vi skal ikke dømme dem. Vi skal hjælpe dem nu og her og yde noget omsorg,” siger gademedarbejderen Jannik Buur.

Fra øl til kaffe

For borgeren Martin Vagn Søndergaard har de to gademedarbejdere haft en stor betydning.

”Før sad jeg og drak bajere på en eller anden bænk. Nu har vi fået et sted, hvor vi kan få en kop kaffe i stedet for,” fortæller Martin Vagn Søndergaard.

Martin Vagn Søndergaard benytter sig ofte af ”Vindfanget,” og er glad for Hernings to gademedarbejdere. Foto: Frederik Schiøtt Mortensen

For Tommy Tønning, der er formand for Beskæftigelsesudvalget, er der ikke nogen tvivl om, at projektet har været en succes.

”Gademedarbejderne er tryghedsskabende. De yder en kæmpestor indsats og hjælper mange borgere dernede,” siger formanden

Tommy Tønning fortæller også, at der er kommet færre konflikter i gadebilledet, efter gademedarbejderne er blevet ansat. Projektet har altså vist sig at være en succes, så derfor har Beskæftigelsesudvalget nu besluttet, at det skal føres videre som minimum i sin nuværende form.

”Vi arbejder også på, om vi kan gøre det endnu bedre. Måske ansætte endnu en medarbejder,” fortæller formand for Beskæftigelsesudvalget Tommy Tønning.

For gademedarbejderne Jannik og Torben er det vigtigt, at projektet ikke stopper i 2025. Det tager nemlig lang tid at opbygge den tillid, som er kommet mellem gademedarbejderne og de udsatte borgere.

”Man har startet noget op, som er rigtig godt. Det ville være en skam at sige, dét var dét,” siger gademedarbejder Torben Kondrup.