Snart står en fire meter høj japansk totoro klar i midtjysk skov

Et sted midt ude på den midtjyske hede opstår magien i samspillet mellem naturen og kunsten. En bevilling på 60 mio. kr. fra flere danske fonde skal være med til at fremtidssikre Deep Forest Art Land

FOTO: Rasmus Raffnsøe Jacobsen: Søren Taaning er en af stifterne bag Deep Forest Art Land i den midtjyske natur.

Rasmus Raffnsøe Jacobsen

Det første der møder dig på parkeringspladsen, er ikke noget spektakulært. Det ligner en kedelig start på en lang skovtur i efterårsvejret. Har du måske glemt at tisse af hjemmefra vil mødet med toilettet hurtig ændre din tanker om det sted du er på vej hen til. Jovist hænger der toiletpapir derinde, men du finder kun en halvfyldt sæbeholder og ingen håndvask. VVS’eren har heller ikke lagt vejen forbi skoven, så du besørger faktisk bare ned i et stort hul. Lugten på toilettet bærer også præg af, at du bevæger dig ud i den vilde natur. Her i den midtjyske skov kan du om en måneds tid møde en fire meter høj totoro. Det er en slags japansk fabeldyr og tænker du, at den ikke umiddelbart hører hjemme i en skov, kan du godt tro om igen. Adskillige danske fonde er så vilde med stedet, at de har investeret 60 mio. kr. på at videreudvikle og vedligeholde det her spektakulære sted. Pengene skal bruges på en fireårig periode fra 2023 til 2027.  

Sådan er det ude i Deep Forest Art Land, der er et sted hvor kombinationen af natur og kunst gerne skal udfordre skovens mange gæster. Interessen for området er stigende og en af stifterne, Søren Taaning, fortæller, at de har over 50.000 gæster om året. Tilbage i 2009 stiftede Søren sammen med sin gode ven René Schmidt Skovsnogen. Navnet var inspireret af et værk, som stadigvæk udstilles i skoven. Det ændret de for flere år siden til det nuværende Deep Forest Art Land. For makkerparret handler det om, hvordan den dybe skov kombineret med moderne kunst kan sætte følelser og sanser i gang hos stedets gæster.

”Vores hovedmission er at bringe folk tættere på den vilde natur gennem moderne kunstværker”, fortæller Søren Taaning.

Fremtidssikre den magiske skov

Det er bestemt ikke gratis at udvikle nye kunstværker og vedligeholde et stort skovareal langt ude på heden. Ved siden af projektet med Deep Forest Art Land har Søren været nødsaget til at arbejde hos det Det Jyske Kunstakademi. Det er ikke længere tilfældet efter en større investering fra mange forskellige danske fonde. Investeringen betyder, at Søren og René for første gang i deres liv kan bruge alt deres tid på Deep Forest Art Land. Fra 1. august 2024 har de begge to fået udbetalt løn af Deep Forest Art Land.

”Alle fonde er optaget af at skabe rum og muligheder for at et bredt udsnit af befolkningen kan møde naturen og kunsten”, siger Søren Taaning.

Hos Deep Forest Art Land har de grundet rammerne også en noget anderledes målgruppe. Både naturen og kunsten har ifølge Søren nogle problemer, fordi der hele tiden bliver færre og færre som opsøger den vilde natur. Håbet for fremtiden er at invitere flere klasser ud i skoven, hvor de for en dag bytter klasselokalet ud med naturen. Hos Deep Forest Art Land er det muligt at have heldagsskole med undervisning som matematik eller geografi. Børnene lærer en masse fagligt samtidig med at de får frisk luft. Det er noget, som Søren gerne vil konkretisere i den nærmeste fremtid. Den næste måned kommer dog i høj grad til at handle om den nye udstilling af den japanske totoro.

”Jeg glæder mig til at se, hvordan vores gæster tager imod det nye værk”, afslutter Søren Taaning.

FOTO: Rasmus Raffnsøe Jacobsen: Værket her skal minde gæsterne om, hvor den tidligere parkeringsplads var placeret.