Herning Bibliotek fejrer 10-års jubilæum: Et årti med udvikling og fællesskab 

10 år med kultur, læring og fællesskab i hjertet af Herning 

Lise Nørskov-Thomsen (tv), leder af formidling og kommunikation, og Birte Mark Bornæs (th), vicebibliotekschef, er begge stolte over bibliotekets udvikling. Foto: Anna Winther  

Skrevet af Anna Winther  

Solen strømmer ind ad de nypudsede vinduer, og genspejler sig på børn, som leger blandt farverige bøger, der venter på at blive læst. Herning hovedbibliotek summer af liv i alle aldre. Mødre med babyer på armen, som tålmodigt venter, mens deres børn leger. Ved bordene i cafeen sidder unge fordybet med deres computere, mens der i hjørnet sidder en ældre herre og bladrer i en avis. Det er præcis dette, som biblioteket har kæmpet for at opnå. Et frirum, hvor der er plads til alle.  

Mere end blot et bibliotek – plads til aktiviteter og fordybelse 

I år fejrer Herning Bibliotek 10-års jubilæum i de nye lokaler, som i september 2014 åbnede i midtbyen. Denne milepæl markerer et årti, hvor biblioteket har været mere end blot et sted med bøger; det har været et samlingspunkt for kultur, læring og fællesskab. 

“Da vi åbnede i 2014, blev vi fuldstændig væltet over ende af de studerende. Vi havde slet ikke studierum nok, så det har vi efterfølgende fået bygget til”, fortæller Lise Nørskov-Thomsen, som til daglig er leder for formidling og kommunikation.  

Da biblioteket flyttede til de nybyggede lokaler, var ambitionen at skabe en dynamisk kulturinstitution, hvor brugerne kunne opholde sig på tværs af alder og baggrund. Arkitekturen, med store, åbne rum og fleksible områder, har dannet rammen om både rolig fordybelse og livlige aktiviteter. Biblioteket er blevet et populært mødested, hvor både studerende, familier, og ivrige læsere samles dagligt. 

“Jeg er hernede og lege med mine børnebørn i dag. De har fået en fridag til at hygge med bedstemor.”, fortæller Anna Margrethe Pedersen, som er pensionist og bor i Herning Kommune. 

Det skal være et mødested 

Biblioteket bevarer sit fokus på det fysiske møde mellem mennesker. Udover bøger, tidsskrifter og digitale ressourcer har Herning Bibliotek tilbudt et bredt program som spænder med alt fra arrangementer, til forfatterforedrag og bogklubber til kreative workshops og børneteater. De mange kulturelle tilbud har styrket byens kultur og givet plads til både klassiske formål og nye tendenser. 

“Vi vil gerne være den udvidet dagligstue, et sted man gerne vil slå sig ned. Ligesom et forsamlingshus fra gamle dage, et sted hvor man kommer og oplever fællesskab. Man møder folk som en selv, men også folk som er meget anderledes fra en selv”, siger Lise Nørskov-Thomsen.