Virksomhedsejer beroliger bekymret branche: ”Maskinerne kommer ikke til at erstatte mennesker”

På årets FoodTech messe i Herning Messecenter er der igen i år mange forskellige udstillere. En af dem er Jan Jacobsen, der sælger automatiseret pallestabler til lager- og produktionsvirksomheder i Skandinavien.

Indehaver af Scanlox, Jan Jacobsen, håber at årets FoodTech messe i Herning kan øge interessen for automatiseret pallestablere. FOTO: Rasmus Raffnsøe Jacobsen

Rasmus Raffnsøe Jacobsen

Verden udvikler sig hele tiden og for virksomhederne handler det om at komme med fremtidens løsninger før konkurrenterne. Det er Jan Jacobsen et godt eksempel på. Tilbage i 2020 stiftede han virksomheden Scanlox, som sælger automatiseret pallestablere til lager- og produktionsvirksomheder i Danmark, Norge og Sverige. De sælger bl.a. produkter til flere store danske virksomheder, som Novo Nordisk og Danish Crown. Virksomheden er placeret i Herning. Derfor betyder det ekstra meget at vise deres produkter frem på den lokale messe. Jan Jacobsen nyder at komme på messen, fordi han lader sig inspirere af de andre på messen.

”Der er en speciel atmosfære på messen, hvor alle finder inspiration hos hinanden”, fortæller Jan Jacobsen.

Han blev selv inspireret på en messe i Tyskland, hvor en anden producent viste deres automatiseret palleløfter frem. Visionen for Scanlox er at effektivisere kundernes forretningsmodeller, så de på sigt kan både producere og leverer varer hurtigere.

Mennesker og maskiner følges ad

Jan Jacobsen er bekendt med kritikken om, at robotter kommer til at overtage menneskers job i fremtiden. Havde du spurgt ham for fem år siden, så ville svaret være markant anderledes. I dag er han overbevist om, at maskinerne kun vil hjælpe mennesker henimod nye jobs. Ifølge Jan Jacobsen er det unødvendigt at bruge mandskab på at køre 200 meter frem og tilbage i en lagerbygning dagen lang.

”Vi føler den her teknologi retter sig meget henimod den ungdom, som vi møder, der er vant til at kunne arbejde med en mobiltelefon eller en tablet”, uddyber Jan Jacobsen.

Et andet argument fra Jan Jacobsen angående investeringen i flere automatiseret pallestablere er, at der sker mange arbejdsulykker i dag på lager- og produktionsvirksomheder. Ifølge tal fra Arbejdstilsynet, der beror på data fra de sidste fem år, har der været over 13.740 arbejdsulykker under kategorien transport af gods. Heraf har der været 2.595 arbejdsulykker, hvor folk er blevet ramt/kollideret med genstand eller person i bevægelse.

”Maskinerne kommer ikke til at erstatte mennesker”, siger Jan Jacobsen.

Pallestablerne fra Scanlox er så teknologisk avanceret, at de efter Jan Jacobsens overbevisning forhåbentlig vil mindske antallet af arbejdsulykker. Scanlox har flere produkter indenfor AMR, som står for Automated Guided Vehicles. Det betyder helt forsimplet, at stablerne er selvkørende og kan kontrolleres fra en computerskærm.

Om fremtiden vil bestå af flere automatiseret maskiner eller ej, er op til flere forskellige aktører. I juli måned i år udkom Eurofond med en rapport om mennesker og robotters interaktion. Her var en af konklusionerne, at robotter ikke er skyld i omfattende tab af arbejdspladser, som mange ellers har frygtet. Automatiseringens indvirkning på beskæftigelsen har været mere nuanceret of fører i øjeblikket snarere til ændringer i jobprofiler end til nedskæringer. Jan Jacobsen er helt afklaret om, at automatiseret løsninger vil styrke dansk erhvervsliv og forbedre konkurrenceevnen mange år frem.