Skolen, der bliver større og større: Der er plads til alle på Midtjyllands Kristne Friskole

Midtjyllands Kristne Friskole har vokset sig stor siden sin grundlæggelse i 1973. Med et stærkt kristent fundament og en åben dør for elever af forskellig tro, har skolen udviklet sig fra en lille institution til en del af lokalsamfundet i Herning, hvor både børnehave og vuggestue nu er en del af tilbuddet.

Af Signe Egebæk Stenkilde

AI-genereret foto: OpenArt https://openart.ai/create

Hver morgen starter med fadervor og salmesang.

Midtjyllands Kristne Friskole ligger i Herning, og det har den gjort siden første skoledag d. 13. august i 1973. Skolen har skolen været i rivende udvikling, og er gået fra 29 til 500 elever på de 51 år, den har eksisteret. Sidenhen er der både blevet tilføjet en børnehave og vuggestue til institutionen.

Friskolen bygger på et kristent værdigrundlag, men på trods af det, er der plads til alle. Skoleleder Thorkild Bjerregaard fortæller, at der er forskel på hvor kristne eleverne er, og at der sågar også er muslimske elever.

”Alle er meget velkomne på vores skole, men vi har jo nogle traditioner, og det er en del af pakken, når man går på skolen”, siger Thorkild Bjerregård.

Døren står åben uanset religion, gælder der andre regler for de ansatte. Alle lærere og ansatte på skolen har et kristent værdigrundlag.

”Man kan ikke være ateist eller muslim som lærer på skolen. Det giver ikke mening, fordi så er vi i splid med os selv”, forklarer Thorkild Bjerregaard om de ansatte på skolen. 

En kristen omgangstone

Det står i Grundloven, at de skal lære det samme, som man gør på den offentlige skole, men det kan man gøre på forskellige måder.

Når eleverne har dansk og matematik, ligner fagene dem, man kender fra folkeskolen. Eleverne på Midtjyllands Kristne Friskole skal lære det samme, som man gør i den almene folkeskole. De kristne værdier omslutter undervisningen ved salmesang og bøn.

”Der er ikke kristendom i alle timer, men den omgangstone, der er på skolen, kan være forskellig fra andre skoler”, siger Thorkild og fortsætter, ”konkret har vi morgensamlinger hver dag, hvor vi synger salmesang. I klasserne synger vi også et bordvers inden frokost”.

Skolen udvider sig

Skolens udvidelse, som nærmest har været konstant side start, fortsætter. Thorkild Bjerregaard nævner, at der er blevet brugt 200 millioner kroner på byggeri siden skolens fødsel. Det kan lade sig gøre, fordi skolen oplever en stor opbakning fra lokalsamfundet.

”Vi har fået et godt ry i byen. Vi er ikke kun en skole for de riges børn, men almindelige folk skal også have råd til at gå på skolen. Det er en skole hvor eleverne trives”, forklarer Thorkild Bjerregaard.